Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ανούσια πλευρά ενός καβγά

Η ανούσια πλευρά ενός καβγά

Αννιώ Παυλοπούλου Φωτό.:IMAXTree Οι ατελείωτες φωνές, το σκορ, η εκδικητική διάθεση και οι εγωισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Το αντίθετο. Κάνουν έναν καβγά ή μια διαφωνία να φαντάζουν ακόμη πιο βαριές και αδιέξοδες καταστάσεις χωρίς να προσφέρουν καμία λύση και χωρίς να πηγαίνουν τη σχέση ένα βήμα παραπέρα. Το ιδανικό θα ήταν να μην προκύπτει κανένας […]

Αννιώ Παυλοπούλου Φωτό.:IMAXTree

Οι ατελείωτες φωνές, το σκορ, η εκδικητική διάθεση και οι εγωισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Το αντίθετο. Κάνουν έναν καβγά ή μια διαφωνία να φαντάζουν ακόμη πιο βαριές και αδιέξοδες καταστάσεις χωρίς να προσφέρουν καμία λύση και χωρίς να πηγαίνουν τη σχέση ένα βήμα παραπέρα.
Το ιδανικό θα ήταν να μην προκύπτει κανένας λόγος που να φέρνει ένα ζευγάρι σε αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση αλλά ρεαλιστικά και πρακτικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Το ευτυχές είναι ότι ορισμένα ζευγάρια έχουν βρει τις ισορροπίες τους, έχουν καλλιεργήσει την κατανόηση και την επικοινωνία καταφέρνοντας έτσι να περιορίσουν τη συχνότητα των εντάσεων και των λογομαχιών.
Από τα πιο κοινά λάθη στα οποία παρασυρόμαστε όταν οι τόνοι ανεβαίνουν είναι η έπαρση του εγωισμού και η επιθυμία μας να επιβληθούμε όπως και αν έχει. Γεγονός που μας καθιστά νευρικούς, επιθετικούς και ανίκανους να σκεφτούμε με ηρεμία και αντικειμενικότητα. Συχνά επίσης, χρησιμοποιούμε το νέο καβγά ως αφορμή να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο μια παλαιότερη με αποτέλεσμα να χάνετε το νόημα στην όλη συζήτηση και έτσι να μην οδηγηθείτε σε κανένα συμπέρασμα ούτε για τα νέα ούτε για τα παλιά.
Με λίγα λόγια, και ο καβγάς θέλει την τέχνη του και μπορείτε με 5 βασικά βήματα να εξασφαλίσετε το επίπεδο αλλά και την αποτελεσματικότητα μιας μικρής καθημερινής… μάχης.
Με πλώρη για τη λύση
Το να φωνάζουμε απλώς και να σημειώνουμε σκορ για τις πιο «φαρμακερές» ατάκες του καθενός καλύτερα είναι, αφού συμφωνήσουμε στην ουσία του προβλήματος, να ξεκινήσουμε να επικεντρωνόμαστε προς την κατεύθυνση εκείνη που ίσως μας οδηγήσει στην λύση που αναζητούμε. Αναζητήστε τα αίτια του προβλήματος και όχι απλά να γυροφέρνετε τη συζήτηση γύρω από αυτό που σας ενοχλεί.
Κατευθείαν στο ψητό
Μην διαφωνείτε απλώς για να διαφωνείτε. Γιατί απλά θέλετε να του μπείτε στο μάτι γιατί άφησε το παντελόνι του πεταμένο στον καναπέ. Κοινώς, μην παρασύρεστε από τη μέθη της νίκης αλλά επικεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά θέλετε να αλλάξετε, να διορθώσετε και να επιλύσετε. Πρέπει να είμαστε σίγουροι για αυτό που νιώθουμε και επιθυμούμε ώστε να μπορούμε να προσανατολιστούμε σε αυτό.
Θέμα σωστού timing
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η συμπεριφορά μας κάποια περίοδο μπορεί να αλλάξει για εξωτερικούς παράγοντες: πολλή δουλειά, οικογενειακά προβλήματα, κάποιο πρόβλημα υγείας… Είναι καλό να είστε σε θέση να αντιληφθείτε αν αυτό που ξαφνικά σας ενοχλεί στον σύντροφο σας είναι αποτέλεσμα μιας προσωπικής του άσχημης περιόδου ή όχι. Αν εργάζεται, για παράδειγμα, 20 ώρες την ημέρα το να του κάνετε παράπονα γιατί δεν είναι γλυκός μαζί σας και ότι δεν διαβάζει και αυτός μια φορά τα παιδιά μάλλον σε έντονο καβγά θα καταλήξετε παρά σε συζήτηση. Ζυγίστε τις καταστάσεις και αναλόγως πράξτε.
Η σωστή προετοιμασία
Για να είμαστε ειλικρινείς και όσο γίνεται τελοσπάντων αντικειμενικοί, τις περισσότερες φορές υπάρχει και ένα δικό μας –μικρό ή μεγάλο –μερίδιο ευθύνης για μια δυσάρεστη κατάσταση. Πριν μπείτε σε συζητήσεις εντοπίστε αυτό το μερίδιο και καταθέστε το εξ αρχής, Η παραδοχή σας θα δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στο ξεκίνημα της συζήτησης γεγονός που θα κάνει και τον συνομιλητή σας να μπει σε αυτήν με μια πιο καλή διάθεση.
Η πρόληψη σώζει
Δεν εννοούμε να γίνουμε «υποχόνδριοι» αλλά καλό είναι να μην αφήνουμε τα πράγματα να φτάνουν στα άκρα. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα επιθετικούς στη συζήτηση -γιατί πλέον τα όρια μας έχουν ξεπεραστεί –και σχεδόν απόλυτους σε αυτά που ζητάμε και σε αυτά που δεχόμαστε να ακούσουμε από τον συνομιλητή μας. Αν κάτι που μας ενοχλεί συμβεί πάνω από μια φορά καλό είναι να το επισημάνουμε και όχι να περιμένουμε πότε θα μετατραπεί σε συνήθεια του άλλου.

gamos.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024