Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μήπως έχεις αποκτήσει εμμονή με την υγιεινή διατροφή;

Μήπως έχεις αποκτήσει εμμονή με την υγιεινή διατροφή;

...

Η ανθυγιεινή εμμονή για τον «καθαρισμό» της διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε ορθορεξία (orthorexia nervosa), μια σοβαρή διατροφική διαταραχή. Όταν είμαστε πολύ αυστηροί με τη δίαιτά μας υπάρχει πιθανότητα φτωχής διατροφής, απογυμνωμένης από τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Η κλινική ψυχολόγος Δρ Bryony Bamford, από το κέντρο Διατροφικών Διαταραχών και Εικόνας Σώματος του Λονδίνου, δημιούργησε ένα τεστ με έξι ερωτήσεις για να ελέγξουμε αν υπάρχει περίπτωση να το παρακάνουμε: αν απαντήσετε «ναι» σε κάποια από τις παρακάτω, είναι πιθανόν να βρίσκεστε πολύ κοντά σε μια διατροφική διαταραχή.

Αισθάνεστε απασχολημένοι με τη σκέψη του φαγητού;
Αν ο προγραμματισμός των γευμάτων και τα «ναι» και «όχι» της διατροφής σας καταναλώνουν σημαντικό χρόνο της καθημερινής σας σκέψης, ίσως είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Το να προσέχετε τι τρώτε είναι μια χαρά, αλλά αν αρχίσει να αγγίζει τα όρια της εμμονής, καλό είναι να μην το αγνοήσετε.

Έχετε άκαμπτους κανόνες για τα τρόφιμα;
Η υγιεινή διατροφή είναι σπουδαίο πράγμα και υιοθέτηση κάποιων αυστηρών κανόνων σχετικά με το τι τρώτε και πίνετε, μπορεί να σας κάνει καλό. Αλλά αν αυτοί οι κανόνες είναι τόσο αυστηροί που δεν υπάρχει περίπτωση να τους παραβείτε ποτέ και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι ένα πιθανό πρόβλημα.

Οι κανόνες διατροφής επηρεάζουν τη διάθεσή σας; Είναι ένα πράγμα να τηρούμε διατροφικούς κανόνες εάν μας κάνουν να αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια και καλά με τον εαυτό μας, αλλά ένα εντελώς άλλο πράγμα αν οι κανόνες μας κάνουν να νιώθουμε ανήσυχοι, αγχωμένοι ή ένοχοι.

Τσέκαρε ακόμη 3 συμπτώματα ορθορεξίας

gamos.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024