Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πουκάμισο, το γαμπριάτικο

Πουκάμισο, το γαμπριάτικο

Αλεξάνδρα Βεκιάρη Η επιλογή του θεωρείται κρίσιµη. Καθορίζει και καθορίζεται από το ύφος και την επισηµότητα του γάµου και συνδέει την εµφάνιση του γαµπρού µε το θέµα της τελετής. Το πουκάµισο είναι ένα προσωπικό δείγµα γραφής όσον αφορά την αισθητική και την κοµψότητα και στην αγορά του θα πρέπει να πρυτανεύσει η γνώση. Όχι πάντως […]

Αλεξάνδρα Βεκιάρη

Η επιλογή του θεωρείται κρίσιµη. Καθορίζει και καθορίζεται από το ύφος και την επισηµότητα του γάµου και συνδέει την εµφάνιση του γαµπρού µε το θέµα της τελετής. Το πουκάµισο είναι ένα προσωπικό δείγµα γραφής όσον αφορά την αισθητική και την κοµψότητα και στην αγορά του θα πρέπει να πρυτανεύσει η γνώση. Όχι πάντως εις βάρος της έµπνευσης και της επιθυµίας.
Στιλ & εφαρμογή
Καλό είναι να έχετε αποφασίσει για το στιλ του πουκάµισου που θα φορέσετε πριν βγείτε στα µαγαζιά. Συνήθως ένα καλό πουκάµισο έχει εφαρµογή που, ως επί το πλείστον, ακολουθεί τις γραµµές του σώµατος – αλλιώς µιλάµε για πουκαµίσα. Έχει επίσης διαφορετικό τρόπο ραφής, χειροποίητες κουµπότρυπες που διατηρούν περισσότερο το σχήµα τους, διπλές ραφές η µία πάνω στην άλλη και φιλντισένια κουµπιά αντί για πλαστικά.
Προσοχή, διότι ένα πουκάµισο που δεν είναι στο σωστό νούµερο ή έχει υπερβολικά µακριά µανίκια επηρεάζει και τη σωστή εφαρµογή του σακακιού. Επίσης, ένα καλό πουκάµισο είθισται να µην έχει τσέπες. Αν τώρα επιλέξετε να φορέσετε µόνο πουκάµισο χωρίς σακάκι, να ξέρετε πως αυτό σηµαίνει αυτοµάτως ότι και το ύφος της τελετής είναι περισσότερο κάζουαλ και ότι το πουκάµισο από µόνο του πρέπει σε στιλ ή χρώµα ή ραφή να κάνει fashion statement.
Χρώμα & ύφασμα
Ένα επίσηµο πουκάµισο είναι κατά παράδοση λευκό ή έστω off white, ενώ αν µιλήσουµε για χρώµα, τότε αυτό δεν θα απειλήσει το επίσηµο ύφος αν ο γιακάς και οι µανσέτες του παραµείνουν λευκά. Συµβαίνει συχνά – όµως σε λιγότερο επίσηµους γάµους – να προτείνονται αποχρώσεις που ακολουθούν, για παράδειγµα, κάποιο από τα λουλούδια της νυφικής ανθοδέσµης. Σε κάθε περίπτωση, το χρώµα του κοστουµιού µε το οποίο συνδυάζεται το πουκάµισο είναι η παράµετρος υπ’ αριθµόν ένα για την τελική επιλογή.
Υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι όσο πιο γυαλιστερό είναι ένα ύφασµα τόσο πιο αµπιγέ. Το µεταξωτό και το λινό είναι συνήθως οι πιο επίσηµες επιλογές και συνδυάζονται ιδανικά µε σµόκιν ή σκούρο κοστούµι. Το βαµβακερό και το πολυέστερ, που δεν τσαλακώνει, είναι ιδανικά είτε κάτω από το σακάκι είτε αν σκοπεύετε να το παραλείψετε σε περίπτωση που ο γάµος είναι λιγότερο επίσηµος.
White collar
Το πιο σηµαντικό τµήµα του πουκάµισου είναι το κολάρο. Καθώς είναι πάντα το πιο εκτεθειµένο, δίνει µε τις διάφορες παραλλαγές του τον τόνο στην εµφάνιση. Στην επιλογή του δεν παίζει ρόλο µόνο µε τι θα συνδυαστεί αλλά και ο σωµατότυπος αυτού που το φοράει, δηλαδή η κατασκευή και οι διαστάσεις της πλάτης και του λαιµού. Σε κάθε περίπτωση η περιφέρεια του κολάρου, όταν το πουκάµισο είναι κουµπωµένο, πρέπει να είναι τόση ώστε να µην «πετάνε» οι µύτες του γιακά. Ιδανικά, ο γιακάς πρέπει να τελειώνει εκεί που αρχίζει το σακάκι, µε άλλα λόγια να µη «µεσολαβεί» πουκάµισο.
Lay down: Οι µύτες του γιακά κοιτούν προς τα κάτω. Μπαίνει σε πουκάµισα για πιο κάζουαλ εµφανίσεις και πιο ψηλούς λαιµούς.
Spead ή Windsor: Οι µύτες του γιακά απέχουν η µία από την άλλη. Το πιο δηµοφιλές πουκάµισο για τα γούστα των Ευρωπαίων, φοριέται συνήθως µε γραβάτα ή παπιγιόν και παραµένει η πιο µοντέρνα και νεανική επιλογή.
Wing: Μονός γιακάς µε τσακισµένες άκρες. Το ιδανικό ταίρι του σµόκιν αλλά και του παπιγιόν, καθώς του επιτρέπει να φαίνεται σε όλο του το µεγαλείο. Η πιο επίσηµη επιλογή.
Band ή Mandarin: Εδώ ο γιακάς απουσιάζει. Το γνωστό και ως πουκάµισο Μάο δεν φοριέται µε γραβάτα, ενώ όταν είναι κουµπωµένο µέχρι πάνω το τελευταίο κουµπί αντικαθίσταται από µια διακριτική καρφίτσα. Αν συνδυαστεί µε σµόκιν κάνει την ανατροπή.
Μανσέτες με χαρακτήρα
Σε κάθε περίπτωση οι µανσέτες πρέπει να φαίνονται µόλις ένα εκατοστό από εκεί που σταµατάει το µανίκι του σακακιού. Το δικό τους έξτρα αξεσουάρ είναι τα µανικετόκουµπα. Συνήθως φοριούνται µε πουκάµισα που διαθέτουν διπλή µανσέτα, την επονοµαζόµενη γαλλική, η οποία δεν έχει κουµπιά. Τα µανικετόκουµπα, που έχουν τις ρίζες τους στη δυναστεία των εκκεντρικών Στιούαρτ της Αγγλίας, προδίδουν τις προτιµήσεις ενός άνδρα ακριβώς µε τον ίδιο τρόπο που τις αποκαλύπτουν τα γυναικεία κοσµήµατα και πρέπει να ταιριάζουν µε το ρολόι ή το δαχτυλίδι σας (χρυσά µε χρυσό ή ασηµένια µε ασηµένιο).
Οι διάσημοι επιμένουν κλασικά
Ανατρέχοντας στα διάσηµα ζευγάρια δεν µπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει ένα πράγµα: οι γαµπροί επιµένουν κλασικά, µε σκούρα κοστούµια, λευκά πουκάµισα, γιλέκο και γραβάτα, αφήνοντας το πλεονέκτηµα του εντυπωσιασµού και του αυτοσχεδιασµού στις νύφες.
Από πλευράς σχεδιαστών τη µερίδα του λέοντος έχουν µάλλον οι Ευρωπαίοι. Από το λονδρέζικο οίκο Turnbull & Asser µε πείρα εκατό χρόνων στα γαµπριάτικα πουκάµισα τα οποία έχουν φορέσει όλοι ανεξαιρέτως οι γαλαζοαίµατοι, συµπεριλαµβανοµένου του πρίγκιπα Κάρολου, αλλά και οι Κάρι Γκραντ και Ντέιβιντ Μπόουι, µέχρι τον ιταλικό Armani, τον οποίο τίµησαν οι Ράσελ Κρόου, Άνταµ Σάντλερ, Τοµ Κρουζ. Ο τελευταίος µάλιστα, παραβλέποντας το έθιµο, επέβλεψε και το ράψιµο του νυφικού της Κέιτι Χολµς, επίσης Armani.
Τις µικρές λεπτοµέρειες που κάνουν τη διαφορά επέλεξε ο υπέρκοµψος Άστον Κούτσερ στο γάµο του µε την Ντέµι Μουρ ο οποίος, εκτός από κρεµ κοστούµι των Brooks Brothers και Prada πουκάµισο, φόρεσε αειθαλούς στιλ καπέλο Borsalino εξ Ιταλίας. Ο Κιθ Έρµπαν στάθηκε δίπλα στη Νικόλ Κίντµαν µε µαύρο κοστούµι και γραβάτα και λευκό πουκάµισο και γιλέκο. Ο Ρόµπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ελαφρώς πρωτοτύπησε µε µοβ πουκάµισο και ασορτί γραβάτα – φουλάρι – µπουτονιέρα. Ο Βέρνον Κέι, σύζυγος της Τες Ντέιλι, παντρεύτηκε µε ροζ πουκάµισο και λευκό κοστούµι που επιµελήθηκε ο οίκος Alexandre of London, που εδρεύει στη Saville Row στο Μέιφερ. Ενώ το custom made παπιγιόν του Μέριλιν Μάνσον συναγωνίστηκε το µοβ νυφικό της Ντίτα Φον Τιζ.
Αυτοί που τόλµησαν να αποτελέσουν εξαίρεση φορώντας µόνο πουκάµισο ήταν οι Ράντι Γκέρµπερ, σύζυγος της Σίντι Κρόφορντ, και ο τραγουδιστής της κάντρι Κένι Τσέσνι όταν παντρεύτηκε τη Ρενέ Ζελβέγκερ. Η λευκή πουκαµίσα µε τσέπη του Ράντι και το µακρυµάνικο πουκάµισο που ο Κένι συνδύασε µε κατεξοχήν αµερικανικό καουµπόικο καπέλο Stetson είχαν λόγο ύπαρξης αφού και τα δύο ζευγάρια αντάλλαξαν όρκους ξυπόλυτα στην άµµο.

gamos.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024