Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύζυγος με αποσκευές

Σύζυγος με αποσκευές

Ένα από τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στο twitter θέλει όσες παντρεύονται τον πρώην σύζυγο κάποιας άλλης να κατατάσσονται αυτόµατα στην κατηγορία των συνειδητοποιηµένων οικολόγων. Σε έναν κόσµο που οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες η ανακύκλωση είναι λύση. Στα σκουπίδια της µιας µπορεί να βρίσκεται ο κρυµµένος θησαυρός της άλλης και το αντίστροφο. Αλλά […]

Ένα από τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν στο twitter θέλει όσες παντρεύονται τον πρώην σύζυγο κάποιας άλλης να κατατάσσονται αυτόµατα στην κατηγορία των συνειδητοποιηµένων οικολόγων. Σε έναν κόσµο που οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες η ανακύκλωση είναι λύση. Στα σκουπίδια της µιας µπορεί να βρίσκεται ο κρυµµένος θησαυρός της άλλης και το αντίστροφο. Αλλά δεν είναι για όλες το ίδιο εύκολο να αποχωριστούν οριστικά το περιεχόµενο της σκουπιδοσακούλας τους κι έτσι βρίσκονται να τρέχουν πίσω από το απορριµµατοφόρο µήπως και την τελευταία στιγµή περισώσουν ό,τι µπορούν. Ακριβώς σε αυτό το σηµείο το ζήτηµα της ανακύκλωσης αρχίζει να περιπλέκεται.
Και πάλι φίλοι
Η Μάνια γνώρισε τον Νίκο και τη Στέλλα την ίδια στιγµή στην ίδια παρέα. Αγνοώντας το κοινό τους παρελθόν, έπειτα από λίγες εβδοµάδες η πρώτη στην οποία εκµυστηρεύτηκε ότι της αρέσει ο Νίκος ήταν η Στέλλα, η πρώην γυναίκα του. Εκείνη συµµάχησε µαζί της και όχι µόνο δεν σαµποτάρισε την κατάσταση αλλά µεσολάβησε για τη θετική έκβασή της. Ναι, ακούγεται σαν εξαίρεση αλλά συνέβη. Η Μάνια έµαθε τυχαία για το διαζύγιό τους δύο µήνες αφού είχαν γίνει ζευγάρι µε τον Νίκο και οι πρώτες αντιδράσεις της ήταν ζήλια και θυµός. Άρχισε να αµφιβάλλει για τις αγνές προθέσεις της καινούργιας της φίλης και ένιωσε θύµα µιας γιγάντιας συνωµοσίας. Ένα βήµα πριν χάσει εντελώς την ψυχραιµία της µε τον εµπαιγµο που πίστευε πως είχε υποστεί, συνειδητοποίησε ότι ήταν τόσο ερωτευµένη µε τον Νίκο όσο έδειχνε να είναι κι εκείνος µαζί της και αυτός ήταν ο λόγος που είχε θυµώσει τόσο µε την «παράλειψη». Οπότε αποφάσισε ότι αυτό που χρειαζόταν ήταν χρόνος και µερικές απαντήσεις. Οι απαντήσεις ήταν ικανοποιητικές και ο χρόνος της απέδειξε ότι οι δύο πρώην ανήκαν σ’ εκείνη την ειδική κατηγορία ζευγαριών που ο παιδικός έρωτας δύο γειτονόπουλων είχε καταλήξει σε ένα νεανικό γάµο. Ο γάµος δεν άντεξε αλλά τα γειτονόπουλα είχαν γίνει πια σαν αδέλφια. Όπως τους γνώρισε και η Μάνια, που χωρίς δεύτερη σκέψη δέχτηκε να γίνει η Στέλλα κουµπάρα τους.
Η πρώην και η επόµενη
Τι γίνεται οµως όταν η παρουσία της πρώην συζύγου εξακολουθεί να γίνεται αισθητή και ο γαµπρός µπαίνει σε καινούργια σχέση ή ακόµα και γάµο κουβαλώντας µια βαλίτσα παραπάνω; Γι’ αυτό που βίωσε η Σοφία µόλις αρραβωνιάστηκε τον Γιώργο δεν έφταιγε η πρώην του αλλά ο ίδιος ο Γιώργος. Ήταν εκείνος που επέτρεψε στη σύζυγο Νο 1 να προκαλεί τον ιπποτισµο του. Η πρώην ήταν ο τύπος της γυναίκας που διεκδικούσε αυτό που κάποτε της ανήκε µε χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη και έµοιαζε αποφασισµένη να ακολουθήσει τη δική της σκουπιδιάρα µέχρι το ΧΥΤΑ. Έβρισκε χίλιες αφορµές για να του τηλεφωνεί: εκκρεµότητες µε την εφορία, ξεχασµένα πιστοποιητικά, εκείνο το πανεπιστηµιακό εγχειρίδιο που έχει χαθεί από τη βιβλιοθήκη της, το τηλέφωνο του τάδε γνωστού, το σκύλο, που τον κράτησε µεν εκείνη αλλά δεν µπορεί να τον πάρει µαζί της στις διακοπές, το συνεργείο που πηγαίνει το αυτοκίνητο κ. λπ., κ. λπ. Χωρίς να κάνει τίποτα περισσότερο από το να ζητάει «φιλικά» τη βοήθειά του, κατάφερνε να βρίσκεται εκεί και να διεκδικεί µέρος του χρόνου και της προσοχής του.
Ευτυχώς για τη Σοφία, που δικαίως είχε νιώσει να απειλείται, όταν του έθιξε το θέµα ο Γιώργος δεν συµπεριφέρθηκε σαν πρώην της πρώην του, αλλά σαν δικός της νυν. Είχε, λέει, ξεπεράσει τόσο πολύ µέσα του τον προηγούµενο γάµο του που δεν συνειδητοποιούσε πόσο ενοχλητικό γινόταν για την αρραβωνιαστικιά του το ότι εξακολουθούσε να εξυπηρετεί την πρώην γυναίκα του. Η Σοφία πάλι πίστευε πως ο επικείµενος γάµος τους θα έβαζε αναγκαστικά τα πράγµατα στη θέση τους µια και καλή. Μέσα σε τόσες προετοιµασίες και εκκρεµότητες ο αρραβωνιαστικός της δεν θα είχε, εκ των πραγµάτων, πολύ χρόνο για εξυπηρετήσεις «προς τρίτους». Και αν το τεστ εγκυµοσύνης της έβγαινε θετικό, θα λειτουργούσε καλύτερα και από λοβοτοµή στο καταγεγραµµένο παρελθόν του συζύγου της. Όταν κατάλαβε σε πόσο πλεονεκτική θέση βρισκόταν, είδε το πρόβληµά της να συρρικνώνεται και τότε πια µπόρεσε να φανεί µεγαλόψυχη.
Survivor
Όπως και να το κάνουµε ένας άνδρας µε διαζύγιο στο ενεργητικό του έχει σίγουρα µάθει πολλά από αυτό κι ας µην το έχει κορνιζαρισµένο δίπλα στο πτυχίο του. Καταρχήν έχει ήδη αποδείξει µε παπά και µε κουµπάρο ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των ορκισµένων εργένηδων. Αρκεί βέβαια να τον πετύχετε όταν έχει πια βγάλει από πάνω του τη λεκιασµένη φόρµα του σπιτιού, έχει απαλλαγεί από τα γένια πολλών – θλιµµένων – ηµερών µαζί µε τα άδεια κουτιά πίτσας και µπίρας που στοιβάζονταν στο καθιστικό του. Όταν έχει πια πάψει να ψάχνει έναν ώµο για να κλάψει ή ένα φλερτ για να µπαλώσει όπως – όπως τον πληγωµένο εγωισµό του. Μόνο τότε θα έχει πάρει και την απόφαση ότι το παρελθόν του δεν µπορεί να γίνει το µέλλον του και θα έχει το κουράγιο να εµπιστευτεί ξανά.
Γιατί το να χτίσεις µια ισορροπηµένη και σταθερή σχέση µε έναν επιφυλακτικό άνδρα, που έχει ντυθεί ξανά γαµπρός, είναι σίγουρα πιο χρονοβόρο από το να σε ζητήσει σε γάµο ο γοητευτικός γείτονας που δεν έχει ακούσει ξανά το «έσονται οι δύο εις σάρκαν µία». Αν δεν συζητάµε για αµετανόητο Πίτερ Παν, ο µέσος χωρισµένος έχει αξιολογήσει τα λάθη του παρελθόντος και είναι πλέον πιο ρεαλιστής και ξεκάθαρος στο τι ζητάει από τη σχέση του. Και το σηµαντικότερο, δεν θέλει να βιώσει ξανά την αποτυχία ενός ναυαγισµένου γάµου. Μπαίνει στο τερέν καλά προπονηµένος, αφού γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς είναι να ζεις µε µια γυναίκα στο πλάι σου.
Ευτυχώς για τη σύζυγο Νο 2, που δεν είναι η πρώτη αλλά σίγουρα θέλει να είναι η τελευταία, έχει αποδειχτεί στατιστικά πως ο δεύτερος γάµος είναι ο καλύτερος. Και ακριβώς αυτό πρέπει να επικαλεστείτε αν ο σύντροφός σας θέλει κάτι πιο απλό από τη µεγαλειώδη τελετή που περιγράφατε στις κολλητές σας. Βέβαια το αληθινό µπέρδεµα µε το γαµπρό second hand αρχίζει όταν η τελετή περιλαµβάνει παρανυφάκια που έχουν το ίδιο επίθετο µε το δικό του.
Απόγονοι προκάτ
Τον πρώτο καιρό δεν σας ένοιαζε και πολύ που κάποια Σαββατοκύριακα δεν µπορούσατε να βρεθείτε. Ούτε που κάποιες από τις ηµέρες της καλοκαιρινής άδειας θα τις περνούσατε χωριστά. Ήταν ευκαιρία για beauté, ψώνια, µπαρότσαρκες και µίνι διακοπές µε τις φιλενάδες. Ναι, ήταν χωρισµένος µε παιδί και δεν σας το έκρυψε στιγµή. Όταν το πράγµα µεταξύ σας σοβάρεψε, η πρόταση για συγκατοίκηση σήµαινε την παρουσία του πεντάχρονου στο σπίτι σας κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Επίσης κάποια από τα σχέδιά σας για εκδροµές και διακοπές άρχισαν σταδιακά να περιλαµβάνουν και το εξάχρονο (µεγάλωσε στο µεταξύ). Όταν αυτό που διεκδικεί την προσοχή και το χρόνο του συντρόφου σου δεν είναι παρά ένα παιδί – του οποίου οµως δεν είσαι η βιολογική µητέρα – , το να το κάνεις θέµα σου αφαιρεί µόρια από τη βαθµολογία των εισαγωγικών εξετάσεων. όµως συχνά το πρόβληµα δεν φαίνεται να είναι το ίδιο το παιδί και η ανασφάλεια που βιώνει αλλά η µαµά του. Η οποία εννοεί να το ανακρίνει κανονικά όποτε επιστρέφει από τη βόλτα, το Σαββατοκύριακο ή την εκδροµή µε τον µπαµπά και τη µέλλουσα σύζυγό του και θέλει να ξέρει τα πάντα.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως όταν σε ένα διαλυµένο γάµο υπάρχουν παιδιά, το διαζύγιο δεν ολοκληρώνεται ουσιαστικά ποτέ. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη µέση. Η διαδικασία των εξονυχιστικών ερωτήσεων της πρώην είναι τόσο ενοχλητική όσο και απολύτως λογική και δικαιολογηµένη για µια µητέρα που θέλει να ξέρει ποια είναι αυτή µε την οποία περνάει αρκετό χρόνο το παιδί της. Δεν παριστάνει τυχαία την Α΄ τακτική ανακρίτρια ούτε θα επιδιώξει αργά ή γρήγορα να σας γνωρίσει από απλή γυναικεία περιέργεια.
Σε όση αµηχανία κι αν σας φέρνουν οι σκληρές δηλώσεις και η αδιακρισία ενός εξάχρονου (Γιατί κοιµάσαι εσύ στο ίδιο κρεβάτι µε τον µπαµπά µου; Δεν είσαι η µαµά µου να µου λες τι να κάνω κ.λ.π.), πηγάζουν από την επιθυµία του να δει τους γονείς του ξανά µαζί, όπως συµβαίνει µε όλα τα παιδιά χωρισµένων γονιών.
Ο πιο σίγουρος τρόπος να χτίσετε σταδιακά µια φιλική σχέση µε το παιδί του συζύγου σας είναι να µην το αφήσετε να νιώσει παραγκωνισµένο, ενθαρρύνοντας το γονιό του να το συναντάει ακόµα πιο συχνά. Και µάλιστα µόνος του. Το σταθερό ενδιαφέρον του συντρόφου σας για το παιδί του ανήκει στα αδιαπραγµάτευτα προσόντα του άνδρα που παντρευτήκατε. Το «µια φορά καλός µπαµπάς, πάντοτε καλός µπαµπάς» θα ισχύσει στο µέλλον και για τους δικούς σας απογόνους οι οποίοι, παρεµπιπτόντως, θα είναι ετεροθαλή αδέλφια µε τους απογόνους της προκατόχου σας.

gamos.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024