Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δώρον ή άδωρον

Δώρον ή άδωρον

Στέλλα Βασαλάκη Στην κορυφή της λίστας µε τις προτεραιότητες κάθε ζευγαριού που ετοιµάζεται να παντρευτεί, όπως εσείς, βρίσκεται ο εξοπλισµός και η διακόσµηση του νέου σπιτιού του. Ευτυχώς για το νέο ζευγάρι, ένα µεγάλο µέρος αυτών των αναγκών καλύπτεται από τα δώρα των προσκεκληµένων. Έλα οµως που πολλές φορές τα γαµήλια δώρα, αντί για διευκόλυνση, […]

Στέλλα Βασαλάκη

Στην κορυφή της λίστας µε τις προτεραιότητες κάθε ζευγαριού που ετοιµάζεται να παντρευτεί, όπως εσείς, βρίσκεται ο εξοπλισµός και η διακόσµηση του νέου σπιτιού του. Ευτυχώς για το νέο ζευγάρι, ένα µεγάλο µέρος αυτών των αναγκών καλύπτεται από τα δώρα των προσκεκληµένων. Έλα οµως που πολλές φορές τα γαµήλια δώρα, αντί για διευκόλυνση, προσθέτουν έναν ακόµα πονοκέφαλο: τις δεκάδες αλλαγές. Όπως και να το κάνουµε, κάθε φίλος, γνωστός ή συγγενής που θα καλέσετε στο γάµο αφενός έχει το δικό του αισθητικό κριτήριο, το οποίο µπορεί να απέχει πολύ από το δικό σας, και αφετέρου δεν γνωρίζει απαραίτητα τι ταιριάζει στο χώρο σας.
Και ενώ αναµφίβολα όλοι έχουν τις καλύτερες προθέσεις και επενδύουν χρόνο, κόπο και χρήµα στην αναζήτηση του ιδανικού για την περίπτωσή σας δώρου, το άνοιγµα του κουτιού µπορεί τελικά να κρύβει µια έκπληξη µεν, δυσάρεστη δε. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις για να µείνουν όλοι ικανοποιηµένοι.
Εν λευκώ
Η κλασική επιλογή είναι να ακολουθήσετε την πεπατηµένη και να αφήσετε το θέµα της επιλογής του δώρου στη διακριτική ευχέρεια των καλεσµένων σας.
Ατού Αποτελεί καλή επιλογή αν σας συναρπάζουν οι εκπλήξεις και αν έχετε το χρόνο να τρέχετε για αλλαγές.
Τίp Είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε µε τρεις συσκευές φοντί, τέσσερα γουόκ – αν και απεχθάνεστε το κινέζικο – και αναρίθµητες κορνίζες, ενώ την ίδια στιγµή σας λείπουν στοιχειώδη για την καθηµερινή λειτουργία του σπιτιού. Και αυτό µεταφράζεται σε ατέλειωτα πηγαινέλα στα καταστήµατα.
Θυµηθείτε Να αναφέρετε στην πρόσκληση τη διεύθυνση όπου επιθυµείτε να αποσταλούν τα δώρα. Έτσι θα αποφύγετε την αναστάτωση που προκαλείται στην εκκλησία για το ποιος θα αναλάβει να τα παραλαµβάνει, ποιος θα έχει την ευθύνη να τα φυλάει για να µη χαθούν, ποιος θα τα µεταφέρει στο αυτοκίνητο, ποιος θα τα φέρει στο σπίτι.
Λίστα γάµου
Η επόµενη επιλογή, επίσης συνηθέστατη λύση, είναι να ανοίξετε λίστα γάµου στο κατάστηµα της προτίµησής σας.
Ατού Η λίστα είναι η χρυσή ευκαιρία για να εξοπλίσετε το σπίτι σας µε οτιδήποτε έχετε ανάγκη, ταιριάζει στη διακοσµητική σας άποψη και στο στιλ του σπιτιού σας και βέβαια για να αποκτήσετε πράγµατα που, ενώ σας αρέσουν ή τα χρειάζεστε, δύσκολα θα µπαίνατε µόνοι σας στη διαδικασία να τα κάνετε δικά σας. Από την άλλη, θα διευκολύνει αφάνταστα και τους καλεσµένους, καθώς η επιλογή του δώρου τους θα γίνει ευκολότερα και απείρως πιο ξεκούραστα.
Tip Η διαδικασία για να ανοίξετε λίστα είναι πολύ απλή. Αρκεί να ξέρετε αν προτιµάτε κλειστή ή ανοιχτή. Στην κλειστή λίστα προεπιλέγετε τα είδη που θέλετε να σας χαρίσουν, σε µια γκάµα τιµών, και κατόπιν οι καλεσµένοι σας καλούνται να επιλέξουν ανάµεσα σε αυτά ποιο θα σας προσφέρουν. Η ανοιχτή λίστα πάλι τους αφήνει το ελεύθερο να επιλέξουν κάτι από το συγκεκριµένο κατάστηµα ή να καταθέσουν το χρηµατικό ποσό που επιθυµούν προκειµένου εσείς να το αξιοποιήσετε κατόπιν στις αγορές που θα κάνετε. Το κατάστηµα θα ενηµερώσει τους προσκεκληµένους σας για το τι ακριβώς έχετε επιλέξει, αλλά και εσάς, στο τέλος, µε αναλυτική λίστα για το ποιος σας έχει προσφέρει τι.
Θυµηθείτε Να εσωκλείσετε στους φακέλους των προσκλήσεων τα καρτελάκια που θα σας δώσουν από το κατάστηµα, τα οποία θα ενηµερώνουν τους προσκεκληµένους σας για τη λίστα που έχετε ανοίξει. Μπορείτε ακόµα να τυπώσετε δικά σας καρτελάκια µε την ανάλογη διατύπωση. Για παράδειγµα, «Για µεγαλύτερη διευκόλυνσή σας λειτουργεί λίστα γάµου στο τάδε κατάστηµα», ώστε να µη δηµιουργείται η αίσθηση στους καλεσµένους ότι είναι κάτι καταναγκαστικό.
Cash: Λογαριασµός ή φακελάκι;
Ζείτε ήδη µαζί και το σπίτι σας είναι αρκούντως εξοπλισµένο, τουλάχιστον ως προς τα βασικά. Σκεφτείτε λοιπόν την περίπτωση να εισπράξετε τα δώρα σας σε µετρητά, λύση που προτιµούν αρκετοί και έχει αρχίσει να γίνεται θεσµός. Το µόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξετε µε το µέλλοντα σύζυγό σας έναν κοινό τραπεζικό λογαριασµο για να γίνουν εκεί οι καταθέσεις και να αποφύγετε το σύστηµα φακελάκι. Και αν σας απασχολεί µήπως οι καλεσµένοι σας το θεωρήσουν άκοµψο ή έρθουν σε δύσκολη θέση επειδή δεν θέλουν να γνωρίζετε την τιµή του δώρου τους, θυµηθείτε ότι σε αρκετά µέρη της Ελλάδας η παράδοση απαιτεί τα γαµήλια δώρα να δίνονται σε χρήµατα. Συνεπώς µπορείτε θαυµάσια να ακολουθήσετε το έθιµο. Στην τελική, µπορείτε να ενηµερώσετε προφορικά γι’ αυτή την προτίµησή σας τους πιο στενούς συγγενείς και φίλους, αφήνοντας εκτός τους λιγότερο οικείους.
Ατού Τα χρήµατα, αντί άλλου δώρου, θα σας λύσουν τα χέρια τόσο όσον αφορά τα τρέχοντα έξοδα του γάµου όσο και για να αποκτήσετε ο, τι ακριβώς θέλετε και είναι πραγµατικά απαραίτητο ή λειτουργικό για το χώρο σας.
Tip Παρεµπιπτόντως, θα είναι µια καλή αρχή για το κοινό ταµείο που θα έχετε µε το έτερον ήµισυ από εδώ και πέρα.
Θυµηθείτε Να τυπώσετε στα προσκλητήρια ή σε ξεχωριστά καρτελάκια την τράπεζα και τον αριθµο του λογαριασµού σας. Τέλος, µην παραλείψετε να ζητήσετε από την τράπεζα αναλυτική λίστα για το ποσό που κατέθεσε κάθε καλεσµένος.
Λίστα για το honeymoon
Τα τελευταία χρόνια η λίστα γάµου έχει αρχίσει να εφαρµόζεται µε ενθουσιώδη αποδοχή από πολλά ταξιδιωτικά γραφεία. Δηλαδή οι καλεσµένοι προσφέρουν το δώρο τους σε χρήµατα, τα οποία καταθέτουν στο γραφείο που τους υποδεικνύει το ζευγάρι προκειµένου να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται για το γαµήλιο ταξίδι του.
Ατού Ιδανική επιλογή για να πραγµατοποιήσετε το όνειρό σας για ένα µαγευτικό ταξίδι, δίνοντας παράλληλα την ευχέρεια στους καλεσµένους σας να σας προσφέρουν ένα δώρο µε τη σιγουριά ότι θα µείνετε κατευχαριστηµένοι.
Tip Αν έχετε ήδη επαρκώς εξοπλισµένο σπίτι χάρη στην ευγενική χορηγία των γονιών σας, την εργένικη ζωή ή τη συµβίωσή σας, η λίστα γάµου σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο για honeymoon στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι ο, τι πρέπει.
Θυµηθείτε Να ενηµερώσετε τους προσκεκληµένους σας για το επιλεγµένο τουριστικό γραφείο που θα καταθέσουν το ποσό που επιθυµούν, διαδικασία την οποία σε πολλά γραφεία µπορούν να κάνουν ακόµα και τηλεφωνικά.
Για καλό σκοπό
Με το σκεπτικό πως έχετε ήδη όλα τα απαραίτητα για να ξεκινήσετε µε τον καλύτερο τρόπο τη νέα σας ζωή, ενώ αντίθετα πολλοί συνάνθρωποί µας δεν µπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα βασικά, µπορείτε πάντα να προσφέρετε όλο ή ένα µέρος του ποσού που θα συγκεντρώσετε από τα δώρα σας σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυµα.
Ατού Περιττό κάθε σχόλιο, καθώς γνωρίζετε ήδη καλά το αίσθηµα της ικανοποίησης που νιώθει κάποιος όχι µόνο όταν παίρνει αλλά και όταν δίνει, όταν µοιράζεται τη χαρά του µε γνωστούς αλλά και µε αγνώστους.
Tip Η Κριστίνα Αγκιλέρα και ο Τζόρνταν Μπράτµαν πρόσφεραν το χρηµατικό ποσό που συγκέντρωσαν από τα δώρα των καλεσµένων τους στα θύµατα του τυφώνα Κατρίνα, ενώ η Νικόλ Κίντµαν και ο Κιθ Έρµπαν στο νοσοκοµείο Παίδων του Σίδνεϊ.
Θυµηθείτε Να πληροφορήσετε τους καλεσµένους σας ότι δεν θα δεχτείτε προσωπικά δώρα και πού θα δωρίσετε τα χρήµατα που θα σας προσφέρουν.

gamos.gr

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024